Jednu nakrájanú cibuľu opražíme na 2 lyžic

  autor   1842x

Suroviny:

4 vykostené kuracie prsia bez kož v celkovej váhe 750 g
375 g chudého bravčového mäsa bez kostí
375 g varenej chudej šunky
9 vajec
maslo na vymastenie formy
1 citrón
1 čajová lyžička sušeného tymianu
1 čajová lyžička sušenej šalvie
strúhaný muškátový oriešok
mleté čierne korenie
soľ. Cesto: 75 g masla
75 g masti
500 g múky
150 ml vody
2 čajové lyžičky soli.

Postup:

Cesto: Do preosiatej múky pridáme soľ, maslo a masť. Spracujeme na jemnú mrvenicu. Vlejeme vodu a cesto vymiesime dohladka. Potom ho zabalíme a dáme na 30 minút do chladničky. Kocky kuracieho mäsa (2 porcie pÅ•s) a bravčové mäso pomelieme a dáme do misky, do ktorej nastrúhame kôru z polovice citróna. Rozšľaháme vidličkou 2 vajcia a vlejeme ich do zmesi. Pridáme tymian, šalviu, muškát, soľ a korenie. Premiešame a 3 minúty šľaháme. Zvyšné porcie kurčaťa i šunku nakrájame na kocky a vmiešame do zmesi. Formu vymažme maslom. Odkrojíme asi tri štvrtiny cesta a vytvarujeme z neho bochník. Ostatné cesto odložíme nabok. Na pomúčenej doske rozvaľkáme bochník na 5 mm hrubú placku. Mala by byť taká veľká, aby prekryla dno i boky formy a prečnievala von. Okraje cesta odstrihneme nožnicami tak, aby z okraja formy prečnievalo len 1 cm. Do formy vystlanej cestom dáme polovicu zmesi, porozkladáme na ňu celé varené vajcia a prikryjeme ich zvyškom zmesi. Prečnievajúce cesto prehneme dovnútra. Rozšľaháme vajíčko so soľou a potrieme ním povrch tohto cesta. Na table rozvaľkáme zvyšné cesto na placku v hrúbke 5 mm. Vystrihneme z cesta koleso podľa dna formy. Okrúhlu placku cesta položíme na zmes a jej okraje dobre pritlačíme. Ihlou urobíme doprostred zmesi dieru a vložíme do nej trubičku z alobalu, aby pri pečení mohla unikať para. Zvyšky cesta rozvaľkáme na hrúbku 5 mm a nakrájame ich na prúžky široké asi 2.5 cm, ktoré potom rozkrájame na kosoštvorcové lístky. Tupou stranou noža vyznačíme listové rebrovanie. Vrchnú placku natrieme rozšľahaným vajcom a prilepíme na ňu listy, ktoré tiež potrieme vajcom. Paštétu dáme na 30 minút na chladné miesto. Potom ju pečieme vo vyhriatej rúre asi 1 hodinu dozlata. Potom znížime teplotu a pečieme ďalších 30 minút, kým ihlica po vytiahnutí paštéty nie je horúca. Potom dáme paštétu vychladnúť, vyberieme trubičku z alobalu a necháme ju chladnúť ešte ďalšie 3 až 4 minúty. Paštétu vyberieme z formy. Pri podávaní má mať izbovú teplotu.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus