Pečená pekinská kačica

  autor   5692x

Suroviny:

Kačica alebo malá hus s hmotnosťou 2000 g
3 pomaranče bez jadier (olúpané a nakrájané na kolieska)
2 lyžice oleja
2 lyžice sladového alebo zlatého sirupu
250 ml vody
1000 ml vriacej vody
mleté čierne korenie
soľ. Omáčka: 1 čajová lyžička ryžového vína (alebo suchého sherry)
2 čajové lyžičky svetlej sójovej omáčky
2 lyžičky kukuričného škrobu
4 lyžice vody
štipka Glutasolu (môžme vynechať). Na ozdobenie: 4 nakrájané jarné cibuľky.

Postup:

Kačicu umyjeme a osušíme. Jej krkom a telovou dutinou pretiahneme ihlu na opekanie, aby sme s ňou mohli ľahšie manipulovať. Kačicu podržíme nad umývadlom, polejeme ju vriacou vodou a zavesíme aby obschla. Sladový cukor rozpustíme v teplej vode a lyžicou ním niekoľkokrát polejeme kačku, pričom odkvapkávajúcu tekutinu zakaždým zachycujeme do misky. Kačicu necháme na chladnom mieste asi 3 hodiny oschnúť. Stekajúcu tekutinu zachycujeme. Kačicu uložíme do pekáča prsiami dolu a pečieme ju vo vyhriatej rúre asi 30 minút. Vyberieme ju, do pekáča vložíme kolieska pomaranča a navrch znovu položíme kačicu prsiami nahor. Polejeme ju olejom, osolíme a okoreníme čiernym korením. Pečieme ďalších asi 50 minút, až je kačka mäkká. Mäso odrežme a prsia nakrájame na plátky. Spoločne s kolieskami pomaranča ich naukladáme na servírovaciu misu a udržiavame teplé. Omáčka: Zmiešame prísady do omáčky a pridáme všetku zachytenú sladovú šťavu. Uvedieme do mierneho varu a stále miešame, až omáčka zhustne. Nalejeme ju na pečenú kačicu a posypeme cibuľkou.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus