Poľský boršč I.

  autor   3680x

Suroviny:

500 g hovädzieho mäsa s kosťou
500 g surovej cvikly
koreňová zelenina
maslo na dusenie
50 g cibule
cesnak
250 ml kvasu (viď nižšie)
Podravka
bobkový list
nové korenie
mleté čierne korenie
soľ. Kvas: 1000 g cvikly
2 litre vody
50 g chlebovej kôrky. Pirôžky: lístkové cesto
múka
vajce
korenie. A

Postup:

Nastrúhanú cviklu zalejeme vriacou vodou a varíme. Z mäsa a kostí pripravíme vývar. Pred dovarením pridáme do vývaru nastrúhanú zeleninu udusenú na masle s cibuľou. Pridáme soľ, bobkový list, korenie a dovaríme. Cez sitko zlejeme dohromady vývar z mäsa a z cvikly. Pridáme kvas a povaríme. Podľa chuti pridáme soľ, cukor a rozotretý cesnak. Kvas: Očistenú cibuľu nadrobno nakrájame a dáme do pohára so širokým hrdlom. Zalejeme chladnou prevarenou vodou. Pridáme chlebovú kôrku, prikryjeme poprepichovaným papierom, ktorý o hrdlo pripevníme gumkou. Necháme kvasiť pri teplote 18 až 23 oC asi 5 dní. Potom precedíme do fliaš, ktoré skladujeme uzavreté v chlade. Pirôžky: Mäso z polievky pomelieme, pridáme zeleninu, soľ, vajce a korenie. Naukladáme na rozvaľkané lístkové cesto a pomúčenou šálkou tvoríme pirôžky, ktoré na plechu potrieme rozšľahaným vajcom. Podávame horúce v bujónových šálkach a zahustíme malými pirôžkami, soletkami alebo krekrami.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus