Zaprávané teľacie mäso I.

  autor   1857x

Suroviny:

700 g teľacieho mäsa
1 žĺtok
40 g masla
10 g masla na dusenie hríbov
50 g masla na zápražku
2 menšie hríby
1 menší karfiol
zelenina
citrón
50 g múky
štipka muškátového kvetu
zelená petržlenová vňať
soľ.

Postup:

Na zaprávané teľacie mäso sa najlepšie hodí mäso z pleca, no môžme ho nahradiť aj iným, napríklad teľacou hruďou, kotletami alebo mäsom zo stehna. Na rozpálenom masle opražíme zeleninu nakrájanú na tenké kolieska a pridáme kúsok citrónovej kôry. Potom zalejeme vývarom z kostí alebo vriacou vodou a necháme asi 3 minúty vrieť. Mäso umyjeme a dáme na niekoľko minút do horúcej vody, aby zbelelo. Potom ho nakrájame na kocky, osolíme, pridáme k zelenine a pomaly dusíme. Vo väčšej panvici pripravíme z masla a múky bledožltú zápražku, rozriedime ju šťavou z mäsa, povaríme a precedíme. Do omáčky pridáme osobitne na masle udusené hríby nakrájané na lístky, citrónovú šťavu, muškátový kvet, zelenú petržlenovú vňať, mäso a všetko spolu chvíľu povaríme. Pred podávaním pridáme v studenej omáčke rozmiešaný žĺtok a zvlášť uvarený karfiol rozobratý na ružičky. Na mise ozdobíme mäso karfiolom. Podávame so žmľovými knedľami.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus