Žĺtkové rezy

  autor   6705x

Suroviny:

Lístkové cesto: 400 g masla
400 g hladkej múky
soľ. Žĺtkový krém: 6 vajec
400 ml sladkého mlieka
50 g hrubej múky
celá vanilka
100 g práškového cukru
vanilkový cukor na posypanie.

Postup:

Lístkové cesto: Múku preosejeme na dosku. Dve tretiny múky spracujeme s troma štvrtinami masla na cesto, ktoré odložíme na chladné miesto. Do zvyšnej tretiny múky pridáme zvyšok masla, trochu soli a so studenou vodou zamiesime tuhé závinové cesto, ktoré tiež odložíme na chladné miesto. Odpočinuté závinové cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika, do stredu vložíme maslové cesto, prikryjeme ho rozvaľkaným cestom, obidve cestá valčekom spolu vyvaľkáme, preložíme, opäť vyvaľkáme a znova necháme odpočívať. Tento postup ešte dva razy zopakujeme, pričom cesto necháme odpočívať vždy 20 minút. Pri vaľkaní cesto trochu posypeme múkou. Nakoniec z cesta vyvaľkáme 2 obdĺžniky, ktoré prenesieme na plech, popicháme vidličkou a upečieme v dobre vyhriatej rúre doružova. Po vychladnutí jeden plát natrieme studeným žĺtkovým krémom a druhý plát nakrájame na rovnako veľké rezy, ktoré položíme na krémovú plnku a spodný plát odkrojíme. Povrch rezov posypeme vanilkovým cukrom. Žĺtkový krém: Žĺtky premiešame s cukrom, múkou a mletou vanilkou, zalejeme mliekom a uvaríme na miernom ohni za stáleho šľahania dohusta. Potom krém odstavíme z ohňa a miešame, až kým trocha nevychladne. Nakoniec primiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov, ktorý sme trochu osladili.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus