Broskyňovo - čokoládový koláč

  autor   6499x

Suroviny:

600 g broskýň
neplnené oblátky
140 g hladkej múky
200 g mletých mandlí alebo orechov
200 g čokolády na varenie
130 g kryštálového a 110 g práškového cukru
200 g masla
1 balíček vanilkového cukru
6 vajec
mletá škorica
soľ.

Postup:

Formu na pečenie vymažme maslom a vysypeme kryštálovým cukrom. Rúru predhrejeme na 160 oC. Broskyne umyjeme, očistíme a nakrájame nadrobno. Múku zmiešame s mletými mandľami a nastrúhanou čokoládou. Mäkké maslo vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, trochou mletej škorice a štipkou soli elektrickým šľahačom do peny. Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky primiešame do vymiešaného masla. Do bielkov po častiach prisypeme kryštálový cukor a vyšľaháme tuhý sneh. Tretinu snehu vmiešame do vyšľahaného masla. Zvyšný sneh zľahka vareškou primiešame do múky s mandľami a čokoládou. Sneh zamiešame vareškou, nie elektrickým šľahačom! Múku so snehom premiešame s maslom. Tretinu cesta vylejeme do formy a zarovnáme. Prikryjeme oblátkou. Rozložíme na ňu polovicu nakrájaných broskýň a zalejeme druhou tretinou cesta. Prikryjeme ďalšou oblátkou. Rozdelíme na ňu zvyšné broskyne a zalejeme zvyšným cestom. Koláč pečieme v predhriatej rúre na strednej polohe mriežky asi jednu hodinu. Vyberieme z rúry a po desiatich minútach vyklopíme z formy. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom. Koláč môžme pred posypaním cukrom potrieť prepasírovaným zohriatym marhuľovým džmom alebo tortovým žlé. Ak chystáme koláč na slávnostnú príležitosť, doporučujeme posypať ho nastrúhanými lupienkami orechov alebo mandlí.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus