Augšpurská svadobná polievka

  autor   3823x

Postup:

Do tejto slávnostnej polievky sa vkladá 6 zložiek: opečené halušky, špikové plátky, pečeňová ryža, vajcové špirály, teľacie knedličky a rezy zo sleziny. Základ polievky tvorí silný vývar z hovädzieho mäsa, zo sliepky, šunky a z teľacích kostí, ktorý pomaly varíme najmenej 3 hodiny. Keď z vývaru vyberieme mäso a pozberáme penu, povaríme v ňom jednotlivé zložky, hodne posypeme pažítkou a môžme podávať na stôl. Opečené halušky si pripravíme z hladkej múky (60 g), ktorú naraz vsypeme do 100 ml vriaceho mlieka a dobre miešame, až kým sa mliečna hmota nepremení na neforemnú knedľu. Potom pridáme 20 g masla, 1 vajce a premiešame. Zmes dáme do pláteného vrecka a nastriekame na pomastený papier čo najmenšie guľôčky, ktoré na rozpálenom tuku opečieme do hneda, preložíme na papier a necháme obschnúť. Ak pripravujeme väčšie množstvo halušiek, môžme ich striekať priamo na pomastený plech a upiecť v rúre. Špikové plátky si pripravíme zo surového špiku, ktorý sme predtým dobre umyli. Teplým nožom ho nakrájame na tenké plátky, ktoré uvaríme vo vriacej vode, necháme odkvapkať a do polievky ich pridáme až tesne pred podávaním. Na prípravu pečeňovej ryž potrebujeme 100 g hladkej múky, 1 vajce, trocha vody, 150 g pomletej hovädzej pečene a trocha soli. Všetko dobre premiešame a okoreníme majoránom, mletým čiernym korením a muškátom. Na masti podusíme cibuľu nakrájanú nadrobno a nasekanú zelenú petržlenovú vňať, pridáme do pečeňovej zmesi a dobre vymiešame na hladké, pevné cesto, ktoré cez hrubé strúhadlo pretláčame priamo do mäsového vývaru. Pečeňovú ryžu môžme uvariť aj osobitne a tesne pred podávaním pridať do vývaru. Dobre uvarená pečeňová ryža má v polievke plávať a neklesnúť na dno. Vajcové špirály pripravíme z cesta, ktoré sme zamiesili zo 100 g hladkej múky, 2 vajec, trocha soli a nasekanej pažítky. Cesto najprv opražíme na panvici, potom ho stočíme a nakrájame na tenké prúžky, ktoré vsypeme do polievky. Teľacie knedličky majú za základ 150 g pomletej teľacej pečene, 1 vajce, hrsť strúhanky, trocha soli, mleté čierne korenie a muškátový oriešok. Zmes dobre premiešame, prípadne ešte ochutíme a potom z nej pomocou 2 lyžičiek alebo navlhčenými rukami sformujeme malé knedličky, ktoré uvaríme buď priamo v polievke, alebo osobitne v malej časti vývaru a len potom pridáme do polievky. Rezy zo sleziny pripravíme zo 100 g pomletej uvarenej sleziny a 30 g masla. Zmes obohatíme vajcom, podľa chuti osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, nastrúhaným muškátovým orieškom a trochou majoránu. Dobre premiešame a natrieme na toasty, ktoré sme opražili na masle. Pred pridaním do polievky pripravené toasty nakrájame na malé kocky.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus