Baranina na oravský spôsob

  autor   2820x

Suroviny:

700 g baranieho stehna
30 g slaniny
100 ml kyslej smotany
40 g masla
120 g koreňovej zeleniny (mrkva
zeler
petržlen)
40 g cibule
10 g múky
30 g cibule
2 zrnká borievok
4 zrnká nového korenia
5 zrniek čierneho korenia
1 bobkový list
tymian
šťava z polovice citróna (alebo 2 lyžice bieleho vína)
mleté čierne korenie
soľ.

Postup:

Z baranieho stehna odstránime kosti, loj a blany, dobre ho naklepeme a potrieme mletým čiernym korením a borievkami. Vložíme ho do nádoby, nakladieme naň nakrájanú cibuľu, prikryjeme doštičkou, zaťažíme a dáme na studené miesto na 3 dni odležať (v zime aj dlhšie). Mäso obraciame každý deň. Potom stehno poutierame, osolíme a prešpikujeme solenou slaninou. Na pekáči opražíme na zvyšku slaniny a na masle (masti) koreňovú zeleninu, nakrájame ju na kolieska (zeler, mrkvu, petržlen), rovnako aj cibuľu. Pridáme pár zrniek čierneho a nového korenia, 1 bobkový list, tymian a kúsok citrónovej kôry. Na to položíme stehno, zalejeme ho vriacou vodou alebo vývarom a prikryté dusíme v rúre asi 1 hodinu. Potom ho pečieme bez pokrievky a polievame vlastnou šťavou alebo vývarom. Mäkké mäso nakrájame, šťavu zahustíme kyslou smotanou, v ktorej sme rozmiešali trocha múky, citrónovej šťavy, príp. vína, precedíme ju na mäso a necháme všetko ešte povrieť. Podávame s knedľou alebo s haluškami.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus