Bešamelová omáčka

  autor   22588x

Suroviny:

30 g masla
3 až 4 lyžice hladkej múky
500 ml mlieka (smotany)
mleté čierne korenie
soľ.

Postup:

30 g masla (asi 3 až 4 lyžice) rozpustíme, pridáme 3 až 4 lyžice hladkej múky a miešaním vytvoríme hladkú hmotu. Keď začne ľahko červenieť, vlejeme do nej mlieko (smotanu), osolíme a okoreníme. Na miernom ohni miešame asi 10 minút, kým nezhustne. Podávame k zapekaným jedlám, jedlám z hydiny, vajec, zeleniny a bielych druhov mäsa. Omáčku môžme prichutiť čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom. Základom dobrej prípravy je správne spojenie horúcej zápražky s chladným mliekom. Ak do bešamelu pridáme 4 lyžice ostrejšieho strúhaného syra, získame omáčku Mornay. Lousi de Béchameill, dôstojník na dvore Ľudovíta XIV, dal po prvý raz pripraviť túto omáčku s dnes už známou chuťou. Meno dostala po ňom. Escoffier ju nazval kráľovnou omáčok. Správne pripravená omáčka má byť svetlá a priesvitná.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus