Brusnicový koláč

  autor   5227x

Suroviny:

1 lyžica kyslej smotany
žĺtok na potretie
100 g margarínu
1 lyžica rumu
500 g čerstvých brusníc
50 g práškového cukru
250 g hladkej múky
250 g práškového cukru
múka na posypanie dosky
šľahačka na ozdobenie.

Postup:

Múku preosejeme do misy a v strede spravíme jamku, do ktorej dáme kyslú smotanu, rum, soľ a práškový cukor. Všetko posypeme margarínom nakrájaným na tenké plátky a zamiesime hladké cesto. Z cesta urobíme guľu, ktorú necháme odpočívať v chladničke asi 1 hodinu. Medzitým brusnice preberieme a premiešame ich s cukrom. Z odpočinutého cesta odložíme jednu štvrtinu na ozdobenie. Zvyšné cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, vyložíme ním vymastenú tortovú formu, pričom okraje cesta vydvihneme prstami a na cesto rozložíme brusnice premiešané s cukrom. Zvyšné cesto rozvaľkáme, nakrájame na prúžky, poukladáme ich na brusnice do tvaru mriežky, potrieme rozšľahaným žĺtkom a upečieme v dobre vyhriatej rúre. Upečené a vychladnuté ozdobíme šľahačkou a nakrájame na rezy.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus