Čerešňový koláč s posýpkou

  autor   10930x

Suroviny:

Maslové cesto: 150 g hladkej múky
100 g masla
50 g práškového cukru
1 žĺtok. Posýpka: 60 g studeného masla
80 g kryštálového cukru
40 g strúhaných orechov (mandlí). Plnka: 300 g čerešní
300 g hladkej múky
200 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
40 g masla
mletá škorica
soľ.

Postup:

Na pripravenie maslového cesta si do múky v nádobe rozmrvíme maslo. Pridáme cukor, kúsok soli, žĺtok a rýchlo spracujeme hladké cesto. Podľa potreby pridáme 1 až 2 polievkové lyžice vlažnej vody. Cesto zabalíme do alobalu a na 30 minút odložíme do chladničky. Medzitým umyjeme a odkôstkujeme čerešne. Na posýpku zmiešame maslo s cukrom, múkou a mletými orechmi. Rúru predhrejeme na 150 oC. Tortovú formu vymažme maslom. Maslové cesto rozvaľkáme na slabo pomúčenej pracovnej doske a vyložíme ním formu. Práškový cukor zmiešame s trochou mletej škorice, postupne primiešame vajcia a elektrickým šľahačom vymiešame do peny. Vmiešame múku a mäkké maslo. Plnku vylejeme do formy a rovnomerne na ňu poukladáme čerešne. Posypeme posýpkou. Koláč pečieme v horúcej rúre na strednej polohe mriežky asi 1 hodinu. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Posýpka bude skutočne lahodná, ak studené maslo pretrieme pred rozmrvením cez strúhadlo na jablká. Tip: Koláč môžme pred posypaním cukrom potrieť prepasírovaným zohriatym marhuľovým džmom alebo tortovým žlé. Ak chystáme koláč na slávnostnú príležitosť, doporučujeme posypať ho nastrúhanými lupienkami orechov alebo mandlí.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus