Červený ovocný dezert

  autor   3456x

Suroviny:

700 g miešaného červeného ovocia (napr. čerešne
červené ríbezle
maliny
černice)
60 g maizeny
500 ml tekutiny (šťava z čerešní alebo zmiešaná s červeným vínom alebo vodou)
podľa chuti 40 g cukru.

Postup:

Ovocie preberieme, odstránime z neho stopky a opláchneme. Keď použijeme čerešne, vykôstkujeme ich. Ovocie dáme do dostatočne veľkej misy s pokrievkou a premiešame. Maizenu rozmiešame dohladka s 3 lyžicami tekutiny, až kým sa nerozpustia všetky hrudky. Pridáme zvyšnú tekutinu a vylejeme na ovocie. Podľa chuti pridáme cukor. Ak je šťava alebo víno sladké, môžme cukor úplne vynechať. Ovocie a tekutinu necháme zakryté povariť asi 12 minút pri 600 W. Počas zohrievania by sa mala ovocná zmes niekoľkokrát dobre premiešať, aby sa škrob neusadil na dne. Potom vyberieme zmes z rúry, ešte raz ju dobre premiešame a odkrytú varíme ďalších 5 min. pri 600 W. Hotovú zmes premiešame a nalejeme do veľkej misy alebo ju rozdelíme do misiek na jednu porciu. Podávame studené s vanilkovou omáčkou alebo smotanou. Tip: Takým istým spôsobom môžme pripraviť aj biely ovocný dezert. Použijeme 400 g egrešov a 300 g kyslejších jabĺk. Vhodnou tekutinou je suché biele víno a jablková šťava - samotná alebo zmiešaná. Množstvo cukru môžme zvýšiť asi na 75 g.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus