Dobošová torta

  autor   6503x

Suroviny:

Piškótové cesto: 7 vajec
200 g polohrubej múky
200 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 lyžica citrónovej šťavy
kôra z polovice citróna
hladká múka a maslo (alebo umelý tuk) na vysypanie a vymastenie plechu. Čokoládový krém: 1 lyžica rumu
250 g masla
50 g kakaa
200 g práškového cukru
polovica balíčka vanilkového cukru
trocha soli. Karamelová poleva: 150 g kryštálového cukru
voda. Na ozdobenie: 30 g kakaa
50 g lieskových orieškov.

Postup:

Žĺtky, polovicu práškového cukru, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a trocha vody vyšľaháme do peny. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme doň druhú polovicu práškového cukru a nastrúhanú citrónovú kôru, premiešame a spolu s preosiatou múkou ho zľahka zamiešame do vyšľahaných žĺtkov. Z cesta upečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu 6 až 8 tenkých okrúhlych placiek, ktoré necháme vychladnúť. Vychladnuté placky (jednu placku odložíme) spojíme krémom, boky torty takisto potrieme krémom, posypeme kakaom a pomletými orieškami a tortu dáme na hodinu do chladničky. Odložnú piškótovú placku položíme znovu na vymastený plech, potrieme polevou a kým poleva nestuhne, nakrájame ju ostrým nožom natretým maslom na 12 porcií, ktoré uložíme na povrch schladenej torty. Čokoládový krém: Cukor zalejeme vodou tak, aby bol ponorený, uvaríme sirup a necháme ho vychladnúť. Maslo vymiešame s trochou soli a kakaom, zamiešame ho do vychladnutého sirupu a nakoniec primiešame rum a vanilkový cukor. Karamelová poleva: Cukor trocha pokropíme vodou, necháme na ohni roztopiť a za stáleho miešania zožltnúť.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus