Drážďanská štola

  autor   4069x

Suroviny:

125 ml sladkého mlieka
250 g masla
100 ml rumu
175 g olúpaných mandlí
500 g hladkej múky
175 g sultániek
100 g korintiek
100 g citronátu
100 g oranžátu
1 balíček vanilkového cukru
nastrúhaná kôra z 1 citróna
60 g droždia
100 g práškového cukru
150 g roztopeného masla na potretie
práškový cukor na posypanie
soľ.

Postup:

Polovicu mandlí pomelieme, druhú polovicu nasekáme nahrubo. Pomleté aj nasekané mandle zmiešame so sultánkami, s korintkami, nakrájaným citronátom a oranžátom, vanilkovým cukrom, nastrúhanou citrónovou kôrou a rumom, prikryjeme a necháme cez noc stáť v chlade. Na druhý deň dáme do misy múku, v strede spravíme jamku, rozdrobíme do nej droždie a trocha ho posypeme cukrom. Zvyšok cukru a trocha soli rozdelíme po okraji múky. Droždie zalejeme teplým mliekom a keď sa roztopí, vypracujeme kvások a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Potom pridáme mäkké maslo a všetko spolu spracujeme na hladké cesto, ktoré znova necháme na teplom mieste vykysnúť. Nakoniec do vykysnutého cesta zamiešame pripravené južné ovocie. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na placku s rozmermi asi 6 x 40 cm, ktorú zrolujeme. Na plech dáme dvojitý pergamenový papier, štolu naň urovnáme, prikryjeme a necháme kysnúť. Vykysnutú upečieme vo vyhriatej rúre (asi 45 až 60 minút), ešte horúcu potrieme roztopeným maslom a posypeme cukrom. Pomastenie a posypanie cukrom niekoľkokrát zopakujeme. Takto upravenú štolu zabalíme do alobalu a necháme dozrieť v chlade 3 týždne. Môžme ju aj zmraziť.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus