Grilované kurence so šampiňónovou omáčkou

  autor   3711x

Suroviny:

2 malé kurence
30 g masla
olej na potretie grilu
1 lyžica dijonskej horčice
15 g strúhanky
viazanička žruchy
mleté čierne korenie
soľ. Šampiňónová omáčka: 150 g šampiňónov
60 g masla
4 lyžice polosuchého bieleho vína
4 lyžice bieleho vínneho octu
2 šalotky
1 strúčik cesnaku
1 a pol lyžice dijonskej horčice
15 g múky
375 ml kuracieho vývaru.

Postup:

Nožnicami na hydinu vystrihneme a odstránime chrbticu kureniec. Odstránime konce krídel a strmienok. V koži medzi stehnom a prsnou kosťou vykrojíme otvor a pretiahneme ním nohu. Grilovacou ihlou prepichneme kurča od jedného krídla po druhé. Ďalšiu ihlu vedieme cez stehná. Na panvici roztopíme maslo a polovičkou z neho natrieme kurence. Potom ich osolíme a okoreníme. Kurence položíme na gril, ktorý sme potreli olejom. Grilujeme 15 minút, počas grilovania ich ešte raz natrieme maslom. Z druhej strany grilujeme 10 minút. Kurence znova obrátime, natrieme horčicou a posypeme strúhankou. Grilujeme ešte asi 10 minút domäkka. Šampiňónová omáčka: V plytkej mise roztlačíme vidličkou maslo, pridáme k nemu múku a dobre vymiešame. V rajnici roztopíme polovicu zvyšného masla, pridáme nakrájané šampiňóny a dusíme 3 až 5 minút domäkka. V inej rajnici roztopíme ostatné maslo a dáme doň šalotku s cesnakom a opražíme domäkka. Pridáme víno s octom a pomaly varíme. Primiešame horčicu, vývar, dusené šampiňóny a 5 minút povaríme. Do vriacej omáčky pridávame po kúskoch maslo, rozmiešané s múkou. Omáčka zhustne, podľa chuti ju osolíme a okoreníme. Kurence upravíme na taniere. Ozdobíme žruchou a polejeme trochou omáčky. Zvyšok omáčky podávame zvlášť. Podávame s hranolkami.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus