Hovädzí jazyk s hnedou omáčkou

  autor   3701x

Suroviny:

Hovädzí jazyk
100 g koreňovej zeleniny
1 väčšia cibuľa
kúsok citrónovej kôry
niekoľko zrniek čierneho korenia
2 zrnká nového korenia
1 bobkový list
tymian
soľ. Hnedá omáčka: 60 g masla
100 ml červeného vína
2 až 3 lyžice ríbezľového lekváru
rozvarené šípky
20 g olúpaných mandlí
50 g hrozienok
60 g hladkej múky
polovica cibule
30 g upražného cukru.

Postup:

Jazyk umyjeme, jemne naklepeme a uvaríme domäkka v osolenej vode, do ktorej sme pridali nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, citrónovú kôru a koreniny. Uvarený jazyk opláchneme studenou vodou, olúpeme a nakrájame na tenšie rezy, ktoré uložíme na teplé miesto. Hnedá omáčka: Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno a opražíme dočervena. Potom ju rozriedime polievkou z jazyka na hustejšiu omáčku, ochutíme citrónovou šťavou a cukrom opražným dožlta (svetlý karamel), pridáme ríbezľový lekvár a rozvarené šípky, povaríme a precedíme. Nakoniec pridáme červené víno, olúpané mandle nakrájané na rezance a očistené hrozienka, povaríme ešte asi 10 minút a ochutíme precedenou citrónovou šťavou. Podávame so zemiakmi. Omáčku podávame osobitne v omáčniku.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus