Hovädzí vývar

  autor   5094x

Suroviny:

1000 g rozbífových kostí
1000 g rebier
2 špikové kosti
500 g chvostov
2 nelúpané cibule
3 bobkové listy
2 zväzky polievkovej zeleniny
voda
lyžica celého čierneho korenia
soľ.

Postup:

Kosti, mäso a ostatné prísady (okrem zeleniny) zalejeme 4 litrami studenej vody a varíme na miernom ohni asi 3 až 4 hodiny. Asi 30 minút pred ukončením varu pridáme zeleninu nakrájanú na kocky, podľa potreby osolíme a okoreníme. Keď je mäso, voda a koreniny v hrnci, ďalšie 3 až 4 hodiny sa netreba starať o nič, iba ak o to, aby sa vývar nevaril príliš prudko. Vznikajúcu sivú penu z neho neodoberáme, pretož sa skladá prevažne z užitočných bielkovín a okrem toho viaž na seba kalné látky. Ak sa nám hotový vývar zdá mastný, precedíme ho a necháme tuk stuhnúť. Potom sa dá odstrániť veľmi jednoducho. Ochladený vývar môžme aj zmraziť. Zvyčajne ho necháme odpariť (asi na jednu tretinu pôvodného objemu). Zmrazujeme ho v téglikoch zo smotany, jogurtu, pohárikoch z plastickej látky alebo v nádobe na výrobu kociek ľadu.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus