Hovädzie klopsy

  autor   3568x

Suroviny:

500 g mletého mäsa
50 g slaniny
1 vajce
1 žĺtok
4 sardely
30 g masla
horčica
1 väčšia a 1 menšia cibuľa
30 g múky
250 ml vody (alebo vývaru)
2 lyžice kaparov
šťava z polovice citróna
1 žmľa
1 bobkový list
3 zrnká čierneho korenia
trochu cukru
mleté čierne korenie
soľ.

Postup:

Žemľu namočíme na 10 minút do chladnej vody, vyžmýkame, rozmrvíme a dáme s mletým mäsom do nádoby. Najemno nakrájame slaninu, sardely a väčšiu cibuľu a dáme k mäsu spolu s vajcom. Premiešame, osolíme a okoreníme. Prevaríme vodu so soľou, bobkovým listom, očistenou a rozštvrtenou menšou cibuľou, 3 zrnkami čierneho korenia. Z mäsovej masy sformujeme klopsy s priemerom asi 4 cm a v tekutine varíme asi 20 minút. Klopsy potom lyžicou vyberieme, dáme do vyhriatej rúry, vývar precedíme a položíme na teplé miesto. Na omáčku rozohrejeme maslo, pridáme múku, popražíme a rozriedime precedeným vývarom (asi pol litra). Pridáme kapary, citrónovú šťavu, horčicu a asi 5 minút necháme variť. Žĺtok vymiešame v hrnčeku s malým množstvom vývaru a primiešame do omáčky. Dochutíme cukrom, soľou, mletým čiernym korením, prípadne pridáme ešte citrónovú šťavu. Vložíme klopsy a ešte raz prehrejeme. Podávame s knedľou, zemiakmi alebo s cestovinami.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus