Hustá rybacia polievka

  autor   3760x

Suroviny:

1400 g rôznych nevykostených bielych rýb čistených aj s hlavami
1000 g rôznych nevykostených olejnatých rýb
1 lyžica Pernodu (alebo iného anízového likéru)
1 pomaranč
500 g paradajok
1 lyžica paradajkového pretlaku
2 cibule
5 strúčikov cesnaku
2 stredne veľké póry
125 ml olivového oleja
2 stonky zelerovej vňate
1 hľuza fenikla alebo 1 čajová lyžička suchých semiačok feniklu
10 až 12 stoniek petržlenovej vňate
šafrán
1 viazanička voňavých byliniek (z 3 až 5 stoniek petržlenovej vňate
2 až 3 vetvičiek tymianu a 1 bobkového listu).

Postup:

Ryby nakrájame na kúsky široké 5 cm. Hlavy a chvosty si necháme na vývar. Pripravíme marinádu zo štipky šafranu a 2 lyžíc vriacej vody. Necháme asi 10 minút vylúhovať. Do vylúhovaného šafranu pridáme nakrájaný cesnak, 3 lyžice olivového oleja a vymiešame. Nakrájané kúsky bielych rýb nakladieme do jednej misy a olejnaté do druhej. Do každej misy nalejeme polovicu marinády a odložíme do chladničky na 1 až 2 hodiny. Hlavy a chvosty povaríme vo vode asi 20 minút. Vývar precedíme cez sito do misy. Zvyšný olej rozpražíme, pridáme cibuľu, pór, zeler, fenikel (alebo feniklové semiačka). Pražíme asi 5 až 7 minút. Postupne pridáme paradajky, pomarančovú kôru, cesnak a petržlenovú vňať. Viazaničku voňavých byliniek priviažme k uchu hrnca. Nalejeme základný vývar, vylúhovaný šafran, dochutíme soľou a korením, necháme zovrieť. Polievku varíme asi 30 až 40 minút, až kým nezhustne. Do polievky vložíme olejové ryby, varíme 7 minút, potom pridáme kúsky bielych rýb a varíme 5 až 8 minút. Nakoniec uvarené ryby povyberáme na podnos, prikryjeme alobalom. Z polievky vyberieme viazaničku voňavých byliniek, pomarančovú kôru, primiešame paradajkový pretlak a likér, dochutíme. Ryby a polievku podávame osobitne.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus