Jablkové žlé s marhuľami

  autor   2850x

Suroviny:

500 g jabĺk
125 g marhúľ (sušených)
200 ml bieleho vína
1 citrón
kúsok mäty piepornej
500 g žlírovacieho cukru.

Postup:

Deň vopred umyjeme jablká, nakrájame aj s jadrovníkmi a kožou na kúsky, vložíme do hrnca, zalejeme litrom studenej vody a prikryjeme pokrievkou. V rúre pri teplote 200 oC privedieme do varu a cez noc necháme vychladnúť vo vypnutej rúre. Marhule na noc namočíme do vína a necháme napučať. Na druhý deň jablkovú šťavu precedíme a odmeriame jeden liter. Marhule necháme odkvapkať a víno prilejeme k jablkovej šťave. Marhule nakrájame, jablkovú šťavu s vínom, marhule a mätu premiešame vo veľkom hrnci so žlírovacím cukrom. Pri vysokej teplote necháme vrieť jednu minútu. Mätu vyberieme a žlé naplníme do čistých, suchých pohárov. Ak nemáme k dispozícii žlírovací cukor, môžme použiť aj obyčajný. Dobu varenia však predĺžime aspoň dvojnásobne.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus