Jahňacie plece s medovo - mandľovou kôrkou

  autor   2381x

Suroviny:

1 jahňacie plece (asi 1200 g)
2 lyžice kyslej smotany
2 lyžice medu
100 g masla
20 g mandľových lupienkov
3 lyžice oleja
2 až 3 strúčiky cesnaku
150 ml bieleho vína (suchého)
trocha sušeného tymianu
mleté čierne korenie
soľ.

Postup:

Z jahňacieho pleca odstránime tuk a kožu. V malej nádobe zohrejeme med, pretlačíme doň cesnak a za stáleho miešania necháme zovrieť a ihneď odložíme na teplé miesto. Jahňacie mäso potrieme cesnakovým medom, posolíme, okoreníme a aj s olejom dáme do pekáča. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 165 oC dve hodiny 15 minút. Občas podlejeme výpekom. Po 50 minútach pečenia obložíme na plátky nakrájaným maslom a podlejeme bielym vínom. Mandľové lupienky opečieme na panvici bez tuku dozlata. Upečené mäso vyberieme na drevenú dosku, potrieme časťou výpeku, posypeme mandľovými lupienkami, tymianom a odložíme na teplé miesto. Zvyšný výpek precedíme do menšieho hrnca, primiešame kyslú smotanu, necháme zovrieť, ochutíme soľou a korením. Podávame so smotanovou omáčkou a kysnutou knedľou alebo s varenými zemiakmi.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus