Kačica s ružičkovým kelom

  autor   2841x

Suroviny:

1 očistená - asi 2000 g kačica
500 g ružičkového kelu
50 g vlašských orechov
3 až 4 kyslejšie jablká
1 cibuľa
šťava z pol citróna
lyžica masla
lyžica strúhanky
lyžica oleja
2 lyžice brandy
majorán
muškátový oriešok
mleté čierne korenie
soľ.

Postup:

Očistenú a umytú kačicu dobre potrieme soľou a mletým korením. Očistené a jadrovníkov zbavené jablká nakrájame na štvrťky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Primiešame k nim strúhanku a majorán, týmto naplníme kačicu. Kačicu zašijeme alebo spojíme ihlicou. Položíme ju prsnou časťou na pomastený pekáč a pečieme v rúre asi 1 hodinu a 45 minút. Počas pečenia podlievame horúcou vodou (asi 250 ml) a výpekom. Ružičkový kel povaríme v osolenej vode asi 15 minút. Nadrobno nakrájanú cibuľu dáme zosklovatieť na horúcom tuku a pridáme polovičky orechových jadier. Ružičkový kel precedíme, zmiešame s cibuľou a orechmi a okoreníme trochou strúhaného muškátového orieška. Kačicu dáme na teplé miesto, zbavíme ju nite alebo ihlice, výpek precedíme cez jemné sito a pridaním vody ustálime asi na 400 ml. Ešte raz povaríme a odoberieme prebytočný tuk. Šťavu ochutíme korením, soľou a brandy. Podávame spolu s ružičkovým kelom a varenými zemiakmi posypanými jemne nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus