Kačka s jablkovo - gaštanovou plnkou

  autor   3894x

Suroviny:

1 kačka (asi 2000 g)
300 g jedlých gaštanov
2 kyslejšie jablká
asi 250 ml červeného vína
2 cibule
30 g masla
750 ml hydinového vývaru
1 lyžica cukru
palina
mleté čierne korenie
soľ.

Postup:

Gaštany krížom nakrojíme a rozložíme po dne mikrovlnej rúry. Pri 600 W ich asi 6 min. ohrievame, až sa dá šupka ľahko oddeliť. Gaštany necháme v rúre ešte aspoň 5 min. odpočívať. Potom ich olúpeme. Očistíme cibule. Jednu najemno nakrájame a spolu s 20 g masla odkrytú podusíme 3 min. pri 600 W. Jablká očistíme, vykrojíme jadrovník a nakrájame na plátky. Zvyšok masla rozotrieme s cukrom. Pridáme gaštany a 3 lyžice červeného vína. Dusíme prikryté 6 min. pri 600 W. Raz premiešame a vmiešame cibuľu, jablká a palinu. Kačku zvonka i zvnútra opláchneme, osušíme, osolíme, okoreníme, naplníme plnkou a zašijeme. Kačku položíme prsiami na rošt v rúre. Pod ňu zasunieme panvičku na tuk. Pečieme asi 40 až 45 min. pri 360 W s vetraním na 190 oC alebo pri vrchnom a spodnom zahrievaní na 210 oC. Druhú cibuľu nakrájame na malé kocky. Asi po 20 min. ju vložíme do panvičky na tuk. Kačku obrátime. Pečieme ďalších 5 min. Cibuľu podlejeme trochou vývaru a zvyškom vína. Kačku občas pokropíme osolenou vodou. Po ďalších 15 až 20 min. ju vyberieme, zabalíme do alobalu a necháme asi 5 min. odpočívať. Zo šťavy z výpeku zoberieme prebytočný tuk, zriedime ho zvyšným vývarom a precedíme cez sitko z panvičky do varnej nádoby. Dochutíme soľou a korením a necháme 4 min. pri 600 W povariť.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus