Kapor na bielom víne

  autor   3312x

Suroviny:

1 kapor (asi 1500 g)
250 ml mlieka
30 g masla (margarínu)
3 čajové lyžičky nastrúhaného chrenu
40 g múky
citrónová šťava
250 ml mäsového vývaru (instant)
nastrúhaný muškátový oriešok
soľ. Nálev: 250 ml vínneho octu
120 ml bieleho vína
2 cibule
1 viazanička zeleniny do polievky
1 bobkový list
6 zrniek čierneho korenie
cukor.

Postup:

Kapra jemne umyjeme, vypitveme a očistíme. Nesmieme pritom poškodiť kožu. Do väčšieho hrnca nalejeme 250 ml vody, ocot a biele víno. Pridáme očistenú cibuľu vcelku, umytú a nakrájanú zeleninu do polievky (mrkva, kaleráb, zeler, petržlen), bobkový list, celé korenie a 1 lyžicu cukru. Necháme zovrieť. Kapra osolíme z vnútornej strany, vložíme do nálevu a zakryjeme. Na miernom plameni varíme asi 40 minút. Pripravíme si bešamelovú omáčku. Maslo rozpustíme v hrnci, naraz pridáme múku a rýchlo zamiešame metličkou. Miešame kým sa múka s tukom úplne nespojí. Za stáleho miešania po častiach prilejeme vývar a vymiešame dohladka. Po častiach prilejeme mlieko, ale neprestaneme miešať. Na minime potom varíme ešte asi 5 minút. Omáčku dochutíme soľou, citrónovou šťavou a čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom. Napokon primiešame nastrúhaný chren. Kapra položíme na misu, ozdobíme plátkami citróna a nastrúhaným chrenom. Podávame s varenými zemiakmi s maslom a bešamelovou omáčkou. Je to vhodné jedlo na štedrovečerný stôl.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus