Klasické syrové fondue

  autor   1144x

Suroviny:

600 g ementálu
300 ml suchého bieleho vína
40 ml čerešňovice
2 čajové lyžičky maizeny
1 strúčik cesnaku
trocha nastrúhaného muškátového oriešku
biela bageta (chlieb)
mleté čierne korenie.

Postup:

Strúčik cesnaku očistíme, prerežme napoly a dobre ním vytrieme hrniec, v ktorom budeme pripravovať fondue. Ementál nastrúhame. Víno nalejeme do hrnca a zohrejeme. Dva diely vína sa spravidla rátajú na štyri diely syra. V momente, keď je víno zohriate, po častiach, za stáleho miešania drevenou varechou pridávame syr a necháme ho roztopiť. Pozor! Syr nemiešame rýchlo a do kruhu, ale pomaly sprava doľava, krížom krážom, aby sa nezačal rozdeľovať na cestičky. Syrovú omáčku ochutíme mletým čiernym korením a muškátovým orieškom a čerešňovicou. Bagetu nakrájame na kocky, ktoré napichneme na vidličku, namáčame do syra a vzápätí konzumujeme. Podávame so suchým bielym vínom alebo čajom.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus