Kráľovná polievok zo Spiša

  autor   3060x

Suroviny:

1000 g hovädzieho mäsa
špiková kosť
hríby
1 mrkva
zeler
pol hlávky kelu
polovica kalerábu
petržlenový koreň
cibuľa
mletá červená paprika
pár zrniek čierneho korenia
soľ.

Postup:

Umyté mäso dáme do veľkého hrnca a zalejeme ho asi 2500 ml studenej vody, hneď osolíme a pomaly varíme asi hodinu. Medzitým zbierame sitkom tvoriacu sa penu. Koreňovú zeleninu prekrojíme pozdĺž. Do vriacej polievky dáme celú cibuľu, zeleninu, niekoľko zrniek čierneho korenia, sušené (alebo čerstvé) hríby, trochu mletej červenej papriky (na špičku noža). V lete môžme dať namiesto mletej papriky 1 paradajku a 1 papriku. Kto má rád cesnak, môž pridať aj niekoľko strúčikov cesnaku. Prikryjeme pokrievkou a varíme stálym, ale pomalým varom. Mäso, ak je dostatočne kvalitné a odležané, varíme asi 2 až 3 hodiny, kým nezmäkne. Nakoniec polievku odstavíme, zalejeme ešte 1 lyžicou vody a necháme ju usadiť. Neskôr precedíme cez sitko do čistého hrnca a pozbierame z nej mastnotu. Polovicu polievky vlejeme do polievkovej misy, kde sme dali pažítku alebo zelenú petržlenovú vňať (nasekanú nadrobno), a do druhej polovice polievky zavaríme vhodnú závarku.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus