Krehké cesto

  autor   8178x

Suroviny:

2 vajcia
400 g múky
150 g masla alebo tuku
1 čajová lyžička cukru
čajová lyžička prášku do pečiva
tuk na vymastenie formy
soľ.

Postup:

Múku preosejeme na dosku. Primiešame prášok do pečiva, cukor a soľ. Tuk nakrájame na plátky a spolu s vajciami pridáme do múky. Smerom zvonka dovnútra vypracujeme jednoliate cesto. Zabalíme do vlhkej utierky a necháme odpočívať v chladničke asi 1 hodinu. Vyvaľkáme na pomúčenej doske a vložíme do vymastenej formy na pizzu. Vlastnosti tohoto cesta určuje množstvo a kvalita tuku. Na jeho prípravu by sa mal používať len prvotriedny tuk. Krehké cesto možno dobre uchovávať. Zabalené do alobalu vydrží na chladnom mieste aj 5 dní. Tip: Krehké cesto sa ľahko pripaľuje. Aby sme tomu predišli, treba používať zohriate maslo, ale na druhej strane nesmie byť veľmi mäkké. Dôležité je aj to, aby sa všetky prísady premiesili čo najrýchlejšie, lebo maslo inak vystúpi na povrch.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus