Kulič

  autor   2786x

Suroviny:

10 žĺtkov
300 g masla (alebo margarínu)
100 ml rumu
250 ml sladkého mlieka
150 g hrozienok
100 g mandlí
1000 g polohrubej múky
80 g droždia
200 g práškového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
strúhanka
1 čajová lyžička soli. Poleva: 200 g práškového cukru
1 lyžica vody
1 lyžica citrónovej šťavy. Na ozdobenie: Kandizované ovocie alebo čokoládové figúrky.

Postup:

V teplom mlieku rozmiešame droždie, pridáme lyžicu cukru a polovicu múky a vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme a dáme kysnúť na teplé miesto. Keď sa objem cesta zdvojnásobí, pridáme žĺtky vymiešané s cukrom a vanilkovým cukrom, soľ, maslo a zvyšok múky. Cesto znova dobre vypracujeme, až kým sa nelepí na steny misy a varešku, prikryjeme ho a necháme vykysnúť. Potom pridáme očistené hrozienka, olúpané mandle nakrájané nadrobno a rum. Všetko dobre premiešame, vložíme do formy, ktorú sme vyložili papierom pomasteným maslom a posypaným strúhankou, formu postavíme na teplé miesto, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Povrch dobre vykysnutého cesta potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre asi 60 až 80 minút. Počas pečenia formu pomaly otáčame, aby sa cesto nezrazilo. Len čo začne kulič ružovieť, položíme naň namočené koliesko papiera, aby sa nepripálil. Či je už upečený, zistíme tak, ž doň pichneme tenkým drievkom a ak zostane suché, je hotový. Po vyklopení a vychladnutí ho potrieme polevou a ozdobíme kandizovaným ovocím alebo čokoládovými figúrkami.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus