Kurča na bielom víne

  autor   3611x

Suroviny:

2000 g kurčaťa
1 lyžica rastlinného oleja
15 g masla
500 ml kuracieho vývaru alebo vody
18 až 20 malých cibúľ
250 g šampiňónov
1 strúčik cesnaku
2 šalotky
3 lyžice múky
bylinky (tymian
petržlenová vňať
bobkový list)
mleté čierne korenie
soľ. Marináda: 375 ml prírodného bieleho vína (napr. rizling)
2 lyžice olivového oleja
1 cibuľa
1 zelerová vňať
1 mrkva
1 strúčik cesnaku
6 zrniek čierneho korenia.

Postup:

Do rajnice dáme nakrájanú cibuľu, zeler, mrkvu, strúčik cesnaku a zrnká korenia. Prelejeme bielym vínom a necháme zovrieť. Varíme 5 minút a dáme vychladnúť. Kurča rozdelíme na 8 porcií. Jednotlivé porcie dáme do misy, prelejeme ich vychladnutou marinádou a pokropíme olivovým olejom. Misu zakryjeme mikroténom a mäso necháme 12 až 18 hodín marinovať v chladničke (občas ho obrátime). Mäso vyberieme z marinády a osušíme ho kuchynským papierom. Marinádu precedíme. Zeleninu a zliatu tekutinu si necháme. V rajnici rozpálime olej s maslom, pridáme naporcované kurča. Po opečení porcie kurčaťa vyberieme. Do misky dáme očistené malé cibule, prelejeme ich horúcou vodou a necháme 2 minúty stáť. Potom ich vyberieme a olúpeme. Do rajnice, v ktorej sme opekali kurča dáme malé cibule, orestujeme ich dozlata a vyberieme. Potom tam vložíme šampiňóny, dusíme ich 2 až 3 minúty domäkka a tiež vyberieme. Všetok tuk z rajnice okrem asi 2 lyžíc zlejeme a na zvyšok dáme zeleninu z marinády. Dusíme 5 minút domäkka, poprášime múkou a dusíme 2 minúty. Zmiešame marinádu s kuracím vývarom, pridáme nasekaný cesnak, šalotku, soľ, korenie a bylinky. Do rajnice vložíme porcie kurčaťa a dusíme domäkka asi 45 až 60 minút. Potom mäso preložíme na tanier. Omáčku nalejeme do misy. Rajnicu vytrieme kuchynským papierom, vložíme do nej malé cibule. Cez sito na ne prelejeme omáčku. Zeleninu v site prepasírujeme. Varíme 5 až 10 minút. Pridáme šampiňóny a necháme 2 až 3 minúty dusiť. Do omáčky vložíme porcie kurčaťa a 3 až 4 minúty prehrievame. Porcie kurčaťa upravíme na tanieri a prelejeme ich omáčkou. Podávame s varenými zemiakmi alebo so zemiakmi pečenými na masle.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus