Kurča po yorkshirsky plnené sušenými slivkami

  autor   3436x

Suroviny:

1800 g kurčaťa s pečeňou
300 ml polosuchého bieleho vína
2 mrkvy
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1500 ml kuracieho vývaru (alebo vody)
2 klinčeky
2 vetvičky tymianu
10 vetvičiek petržlenu
1 bobkový list
1 čajová lyžička celého čierneho korenia
mleté čierne korenie
soľ. Plnka: 250 g vykôstkovaných sušených sliviek
125 g masla
10 plátkov toastového chleba
1 menšia cibuľa
125 ml kuracieho vývaru
1 citrón
1 viazanička čerstvej petržlenovej vňate. Omáčka velouté: 75 g masla
175 ml šľahačky
45 g múky
citrónová šťava.

Postup:

Sušené slivky dáme do misy a zalejeme horúcou vodou. Namočené ich necháme asi 1 hodinu, potom 8 až 12 necháme na plnenie, ostatné nasekáme. V malej panvici rozpálime maslo, pridáme nasekanú cibuľu a necháme speniť. Vmiešame nasekanú pečeň a opražíme 1 až 2 minúty. Potom ju preložíme do misy. Do misy nasypeme strúhanku (pripravená z toastového chleba), nasekané sušené slivky, petržlen a citrónovú kôru. Primiešame kurací vývar, citrónovú šťavu a roztopené maslo. Všetko dobre osolíme a okoreníme. Kurča vložíme do rajnice. Pridáme mrkvu nakrájanú na štvrtiny a viazaničku byliniek. Klinčeky napicháme do celej cibule a spolu s cesnakom i zrnkami korenia pridáme ku kurčaťu. Zalejeme bielym vínom a vodou alebo vývarom, trochu osolíme a varíme 1 hodinu a 30 minút. Keď je kurča uvarené, vyberieme ho z rajnice, zabalíme do alobalu a vývar odložíme na prípravu omáčky. Vybrané slivky naplníme plnkou. Zapekaciu misku vymastíme maslom a dáme do nej plnku. Na plnku položíme plnené slivky, prikryjeme alobalom a pečieme asi 30 až 40 minút. Omáčka velouté: Precedíme vývar. V panvici roztopíme maslo a vsypeme múku. Pražíme 1 až 2 minúty. Prilejeme vývar, smotanu a varíme 2 minúty. Odstavíme, primiešame citrónovú šťavu, ochutíme. Plnku nakrájame, kurča rozporcujeme a upravíme na taniere. Zalejeme ho omáčkou, vedľa neho položíme plnku a plnené slivky. Zvyšok omáčky podávame zvlášť. Ako farebný doplnok jedla poslúžia rezance nakrájanej mrkvy. Sušené slivky dáme do misy a zalejeme horúcou vodou. Namočené ich necháme asi 1 hodinu, potom 8 až 12 necháme na plnenie, ostatné nasekáme. V malej panvici rozpálime maslo, pridáme nasekanú cibuľu a necháme speniť. Vmiešame nasekanú pečeň a opražíme 1 až 2 minúty. Potom ju preložíme do misy. Do misy nasypeme strúhanku (pripravená z toastového chleba), nasekané sušené slivky, petržlen a citrónovú kôru. Primiešame kurací vývar, citrónovú šťavu a roztopené maslo. Všetko dobre osolíme a okoreníme. Kurča vložíme do rajnice. Pridáme mrkvu nakrájanú na štvrtiny a viazaničku byliniek. Klinčeky napicháme do celej cibule a spolu s cesnakom i zrnkami korenia pridáme ku kurčaťu. Zalejeme bielym vínom a vodou alebo vývarom, trochu osolíme a varíme 1 hodinu a 30 minút. Keď je kurča uvarené, vyberieme ho z rajnice, zabalíme do alobalu a vývar odložíme na prípravu omáčky. Vybrané slivky naplníme plnkou. Zapekaciu misku vymastíme maslom a dáme do nej plnku. Na plnku položíme plnené slivky, prikryjeme alobalom a pečieme asi 30 až 40 minút. Omáčka velouté: Precedíme vývar. V panvici roztopíme maslo a vsypeme múku. Pražíme 1 až 2 minúty. Prilejeme vývar, smotanu a varíme 2 minúty. Odstavíme, primiešame citrónovú šťavu, ochutíme. Plnku nakrájame, kurča rozporcujeme a upravíme na taniere. Zalejeme ho omáčkou, vedľa neho položíme plnku a plnené slivky. Zvyšok omáčky podávame zvlášť. Ako farebný doplnok jedla poslúžia rezance nakrájanej mrkvy.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus