Kurča podľa Požarského

  autor   2635x

Suroviny:

4200 g vykostených kuracích pÅ•s
1 vajce
45 ml šľahačky
125 ml mlieka
6 žmlí v celkovej váhe 250 g
30 g múky
olej na opekanie
mletý muškátový oriešok
mleté čierne korenie
soľ. Omáčka z paradajok: 500 g paradajok
125 g šampiňónov
1 menšia cibuľa
1 strúčik cesnaku
2 lyžice rastlinného oleja
1 lyžica paradajkového pretlaku
bylinky (tymian
petržlenová vňať
bobkový list)
cukor.

Postup:

4 žmle nakrájame na kocky. Ostatné rozlámeme a dáme do misky. Na rozlámané žmle nalejeme mlieko, necháme ich asi 5 minút namočené a potom ich vyžmýkame. Z pÅ•s odstránime šľachy, nakrájame na kusy, ktoré pomelieme v mlynčeku spolu s vyžmýkanými žmľami. Vareškou zapracujeme do zmesi šľahačku, pridáme muškátový oriešok, soľ a korenie. Navlhčenými rukami vytvarujeme zo zmesi 4 gule a zľahka ich sploštíme na fašírky, ktoré obalíme v múke a vo vajíčku. Fašírky obalíme žmľovými kockami a dáme na pol hodiny vychladnúť do chladničky. Rúru vyhrejeme na 190 oC. Vo fritovacom hrnci rozpálime olej. Dáme doň 2 fašírky a opražíme 2 až 3 minúty dohneda. Opražné fašírky vyberieme z oleja a dáme na plech. Pečieme v rúre asi 25 minút. Omáčka z paradajok: Nakrájame paradajky, nasekáme cibuľu a cesnak, šampiňóny nakrájame na plátky. V hrnci rozpálime polovicu rastlinného oleja a vhodíme doň cibuľu, ktorú pražíme 2 až 3 minúty. Primiešame paradajky, paradajkový pretlak, cesnak bylinky, soľ, korenie a štipku cukru. Varíme 8 až 10 minút. Paradajkovú zmes prepasírujeme cez sito do misy. Rajnicu vytrieme, zvyšok oleja rozpálime a šampiňóny na ňom podusíme domäkka. Vmiešame omáčku a dochutíme. Fašírky dáme na predhriate taniere a nalejeme okolo nich omáčku. Môžme ich podávať s pohánkovou kašou.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus