Lasagne s morskými živočíchmi

  autor   2530x

Suroviny:

500 g filé z platesy
250 g surových kreviet
250 g hrebenatiek
250 g čerstvých alebo sušených rezancov lasagne
2 šalotky
30 g masla
60 ml bieleho vína
15 ml rastlinného oleja
mleté čierne korenie
soľ. Omáčka: 500 ml mlieka
150 ml šľahačky
30 g masla
175 g šampiňónov
500 g paradajok
1 menšia cibuľa
30 g múky
1 bobkový list
6 až 8 vetvičiek petržlenu a bazalky
mleté chilli na ochutenie
6 zrniek čierneho korenia.

Postup:

Na veľkej panvici roztopíme maslo, pridáme šalotku a za stáleho miešania pražíme 1 až 2 minúty domäkka. Pridáme očistené a umyté krevety, hrebenatky, osolíme a okoreníme. Podlejeme bielym vínom a uvedieme do varu. Panvicu odstavíme z ohňa. Lyžicou povyberáme krevety a hrebenatky a šťavu z dusenia si odložíme. Do panvice nalejeme mlieko, pridáme cibuľu, bobkový list a zrnká čierneho korenia. Privedieme do varu, prikryjeme a necháme 10 minút stáť. Nakrájané šampiňóny povaríme v šťave z dusenia 1 až 2 minúty, potom odložíme. V inej panvici roztopíme maslo, primiešame múku a varíme 30 až 60 sekúnd, kým sa zápražka nespení. Po vychladnutí pridáme precedené mlieko. Postavíme na oheň a varíme 2 až 3 minúty, až kým omáčka nezhustne. Pridáme soľ a korenie. Do bielej omáčky prilejeme šľahačkovú smotanu. Potom pridáme šampiňóny so šťavou a nakrájané paradajky. Povaríme 2 minúty. Primiešame bylinky (lístky z petržlenovej vňate, bazalku), dochutíme mletým chilli, soľou, korením a omáčku odložíme. Plech na pečenie vymastíme maslom a na spodok nalejeme štvrtinu omáčky. Do omáčky naukladáme polovicu kreviet a hrebenatiek, vrch zakryjeme vrstvou uvarených rezancov. Na rezance dáme vrstvu z kúskov rybieho mäsa, polejeme tretinou zvyšnej omáčky a opäť prikryjeme rezancami. Naukladáme zvyšné krevety, hrebenatky, zalejeme polovicou zvyšnej omáčky a potom prikryjeme poslednými rezancami. Na ne rovnomerne rozlejeme zvyšok omáčky. Posypeme strúhaným ementálom. Lasagne pečieme asi 35 minút. Lasagne narežme na štvorcové porcie a podávame horúce priamo z plechu. Podávame s cestovinami zaliate omáčkou.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus