Laukovská domáca klobása

  autor   10948x

Postup:

Na 10 kg klobásy treba 7 kg chudých odrezkov a 3 kg prerasteného bôčika alebo slaniny. Mäso necháme dobre vychladnúť, ale nie zamrznúť. Na druhý deň mäso nakrájame na kocky s hranou 3 cm. Položíme ho na dosku a dáme do chladničky alebo do komory, kde zamrzne. Vychladnuté mäso dáme do väčšej nádoby a premiešame s mletým cesnakom. Potom naň nasypeme koreniny a miešame, až kým nebudeme mať od korenín čisté ruky. Na 10 kg mäsa dáme 100 g cesnaku, 100 g mletej pálivej papriky, 160 g mletej sladkej červenej papriky, 3 čajové lyžičky rasce, 200 g soli. Všetko dobre premiešame (cesnak dáme na mäso vopred). Mäso pomelieme na 5 mm mreži a dáme ho do nádoby. Dobre dlaňami pritlačíme, aby nezostali vzduchové bubliny. Naplníme do dobre umytých bravčových čriev tak, aby neboli ani mäkké ani tvrdé, aby sa dali dobre párkovať. Usilujeme sa celé narezané črevo napárkovať po 30 cm. Klobásy navlečieme na palicu asi po 7 kusoch a popicháme. Popichané klobásy dáme do udiarne. Klobásy údime asi 3 dni. Pozor na teplo!

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus