Losos varený vo vývare s omáčkou z potočnice

  autor   2494x

Suroviny:

1800 g čerstvých lososov (vypitvaných cez brucho)
mleté čierne korenie
soľ. Vývar: 250 ml suchého bieleho vína
1 mrkva
1 cibuľa
1 viazanička voňavých byliniek z petržlenovej vňate
2 až 3 vetvičky čerstvého tymianu
1 bobkový list
6 zrniečok čierneho korenia. Omáčka z potočnice: 250 ml bieleho jogurtu
250 ml šľahačky
1 zväzok potočnice
1 citrón
Tabasco.

Postup:

Na plech nalejeme biele víno a 1500 ml vody. Pridáme cibuľu, karotku, zrnká čierneho korenia a 1 čajovú lyžičku soli. Doložíme viazaničku voňavých byliniek, varíme asi 20 minút, potom necháme vychladnúť. Odložné kúsky kostí s mäsom položíme do vývaru v plechu na pečenie. Očistenú rybu zvnútra posypeme soľou a korením. Odstrihneme kus alobalu (aby bol väčší ako ryba) a položíme ju naň. Rybu dáme na plech tak, aby bola ponorená v tekutine. Pridáme vodu, aby bola ryba úplne ponorená a zakryjeme celý plech fóliou a povaríme. Lososa necháme vychladnúť vo vývare. Vyšľahanú šľahačkovú smotanu zmiešame s vymiešaným jogurtom. Pridáme nakrájanú potočnicu, kvapku Tabasca a šťavu z citróna. Omáčku premiešame, osolíme a okoreníme, uložíme do chladu. Rybu z alobalu necháme odtiecť. Nožom olúpeme kožu z celého tela, hlavu a chvost necháme neporušené. Rybu preložíme na podnos a ozdobíme vetvičkami čerstvého kôpru, šalátovými listami, paradajkami a inou zeleninou. Omáčku z potočnice podávame osobitne. Pred porcovaním odstránime hlavu s chvostom a narežme lososa na kúsky.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus