Marhuľový koláč

  autor   9611x

Suroviny:

750 g marhúľ
250 g masla
90 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
7 vaječných žĺtkov
5 vaječných bielkov
170 g kryštálového cukru
300 g hladkej múky
soľ.

Postup:

Marhule umyjeme, očistíme, prerežme napoly a vykôstkujeme. Plech na pečenie s vyšším okrajom vymastíme maslom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 160 oC. Mäkké maslo vymiešame s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli elektrickým šľahačom do peny. Po jednom vmiešame žĺtky. Bielky vymiešame s kryštálovým cukrom na tuhý sneh. Do masla primiešame vareškou tretinu snehu. Zvyšný sneh vareškou zamiešame do múky. Cesto rovnomerne roztrieme na plech. Rozpolené marhule naň poukladáme tesne vedľa seba vnútornou stranou hore. Koláč pečieme v predhriatej rúre na strednej polohe mriežky asi 45 minút. Upečený koláč necháme pred nakrájaním 15 minút chladnúť. Podávame posypaný cukrom. Koláč môžme potrieť zohriatym džmom alebo žlatínou. Tip: Koláč môžme pred posypaním cukrom potrieť prepasírovaným zohriatym marhuľovým džmom alebo tortovým žlé. Ak chystáme koláč na slávnostnú príležitosť, doporučujeme posypať ho nastrúhanými lupienkami orechov alebo mandlí.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus