Mäsové pirohy z maslového cesta

  autor   2561x

Suroviny:

1 žĺtok
1 lyžica mlieka na potretie
250 g hladkej múky
100 g masla (alebo margarínu)
75 g masti
3 lyžice studenej vody
soľ. Plnka: 250 g hovädzieho mäsa
1 vajce uvarené natvrdo
30 g masla
1 veľká cibuľa
2 lyžice nasekaného kôpru
mleté čierne korenie
soľ.

Postup:

Na dosku dáme múku, soľ, maslo a masť. Všetko nožom najprv rýchlo prepracujeme, potom prilejeme studenú vodu a chladnými rukami vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme odpočívať v chlade asi 60 minút. Medzitým si pripravíme plnku. Na roztopenom masle speníme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme pomleté mäso a dusíme asi 10 minút. Do trochu vychladnutej zmesi zamiešame uvarené nasekané vajce, nasekaný čerstvý kôpor, soľ, mleté čierne korenie a všetko spolu dobre premiešame. Vychladnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, okrúhlou formičkou alebo pohárikom povykrajujeme kolieska, do stredu každého kolieska dáme lyžicu mäsovej plnky, každé koliesko v polovici prehneme a cesto na okraji dobre stlačíme. Pirohy poukladáme na plech vypláchnutý studenou vodou, potrieme ich žĺtkom rozmiešaným s mliekom a upečieme dozlata.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus