Mušľové fondue

  autor   2746x

Suroviny:

4000 g slávok jedlých
500 ml suchého bieleho vína
200 g zeleru
2 mrkvy
2 cibule
1 strúčik cesnaku
120 ml rastlinného oleja
1000 ml slanej vody
mleté korenie
soľ.

Postup:

Slávky dáme do dostatočného množstva studenej vody, niekoľko hodín ich v nej necháme ležať. Vodu niekoľkokrát vymeníme. Potom mušle dôkladne očistíme kefkou, odstránime fúzy a tak dlho oplachujeme, až voda nezostane úplne čistá. Mušle, ktoré sa pri namáčaní a čistení kefkou otvoria, sú na konzumáciu nevhodné! Použiť môžme len tie, ktoré zostanú zavreté. Vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu, vysypeme do nej mušle a za stáleho miešania zohrievame dovtedy, kým sa neotvoria (mušle, ktoré sa počas varenia neotvoria, nie sú vhodné na jedenie). Mäso z mušlí povyberáme z korýtok a uložíme do misiek. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na malé kocky. Zeler a mrkvu očistíme, umyjeme, nakrájame na veľmi drobné kocky. Na rozpálenom oleji opražíme cibuľu a cesnak dozlata, pridáme zeleninu, podusíme a zakryjeme. Víno necháme zovrieť, vývar ochutíme soľou, korením. Prelejeme do hrnca na fondue a necháme na variči slabo vrieť. Mušle napichujeme na vidličky, ohrievame vo vývare a konzumujeme s trochou zeleniny. Podávame s ražným alebo tmavým celozrnným chlebom.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus