Naložné hovädzie mäso

  autor   2320x

Postup:

Najprv si pripravíme zálev na naložnie mäsa. Do 4000 ml vody dáme 400 g soli, 40 g cukru, trochu celého čierneho korenia, klinčekov, muškátu, ďumbieru a niekoľko bobkových listov, premiešame a povaríme asi 5 minút. Medzitým si pripravíme 2000 g hovädzieho mäsa bez kostí, uložíme ho do hlbokej kameninovej nádoby a pridáme k nemu 4 strúčiky cesnaku. Potom mäso zalejeme vychladnutým nálevom tak, aby bolo celé ponorené, zaťažíme ho, prikryjeme utierkou a uložíme na chladné miesto na 5 až 7 dní, pričom ho denne kontrolujeme. Podľa potreby občas prilejeme trocha koreneného nálevu, pretož mäso má byť stále ponorené. Dbáme aj na to, aby vzduch medzi nálevom a utierkou mohol neustále cirkulovať. Pred prípravou mäso z nádoby vyberieme, necháme dobre odkvapkať, uložíme do veľkého hrnca, zalejeme vodou a uvaríme domäkka. Mäso je uvarené, keď sa vidlička dá do neho ľahko zapichnúť. Počas varenia mäsa si pripravíme zeleninu. Očistíme a olúpeme asi 6 zemiakov a mrkvy, hlávku kapusty rozrežme na 8 dielov a podľa možnosti 2 až 3 hríby nakrájame na dlhé plátky. Zemiaky a mrkvu vložíme do hrnca s mäsom asi 45 minút pred jeho dovarením (podľa veľkosti zemiakov a zeleniny). Kapustu a hríby asi 30 minút pred koncom varenia. Dbáme však na to, aby sa pri pridávaní zeleniny vývar s mäsom neprestal variť. Podávame tak, ž mäso rozrežme, upravíme do stredu veľkej misy a po okrajoch ho obložíme zeleninou.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus