Orechový kysnutý závin

  autor   6878x

Suroviny:

Cesto: 2 vajcia
2 žĺtky
100 g masla
150 ml mlieka
35 g droždia
500 g múky
60 g práškového cukru
citrónová kôra
soľ. Plnka: 200 ml mlieka
50 ml rumu
500 g orechov
100 g hrozienok
citrónová kôra
200 g práškového cukru.

Postup:

K droždiu pridáme malé množstvo múky a 100 ml teplého mlieka. Dobre zamiešame a necháme vykysnúť. Do misy dáme preosiatu múku, v strede urobíme jamku, do ktorej dáme vykysnutý kvások, zvyšné mlieko, cukor, štipku soli, vajcia, rozpustené maslo a nastrúhanú citrónovú kôru. Cesto miešame varechou dovtedy, kým sa neprestane lepiť. Potom ho prikryjeme obrúskom a necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste. Medzitým si pripravíme plnku. Orechy pomelieme a zmiešame s cukrom, horúcim mliekom, nastrúhanou citrónovou kôrou a rumom. Vykysnuté cesto rozvaľkáme, potrieme plnkou, posypeme hrozienkami, zvinieme a znova necháme v teple 30 minút kysnúť. Potom závin potrieme rozšľahanými žĺtkami a 45 minút pečieme v rúre

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus