Pečené mäso s chrumkavou kôrkou a zemiakovým

  autor   5117x

Suroviny:

1500 g bravčového mäso z pleca
1 lyžica masti
1 lyžica hladkej múky
250 ml mäsového bujónu (instant)
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice horčice
rasca
maslo
mleté čierne korenie
soľ. Kôrka: 12 plátkov toastového chleba
3 vajcia
1 čajová lyžička rasce
2 strúčiky cesnaku
2 viazaničky petržlenovej vňate
1 lyžica polohrubej múky
mlieko
mleté čierne korenie
soľ. Zemiakový šalát: 750 g zemiakov
1 červená (prípadne obyčajná) cibuľa
1 viazanička pažítky
1 čajová lyžička horčice
120 ml mäsového vývaru (instant)
120 ml oleja
ocot
trocha cukru
mleté čierne korenie
soľ.

Postup:

Mäso očistíme a umyjeme. Cesnak olúpeme a pretlačíme. Mäso osolíme, okoreníme, posypeme rascou a potrieme pretlačeným cesnakom. V pekáči zohrejeme masť a mäso v ňom z každej strany krátko opečieme. Mäso ďalej pečieme v rúre pri teplote 200 oC približne hodinu a 15 minút, podľa potreby podlievame vlastnou šťavou. Medzitým rozdrobíme toastový chlieb, cesnak očistíme a nasekáme nadrobno. Petržlenovú vňať umyjeme a nakrájame. Chlebové omrvinky premiešame s vajciami, cesnakom, rascou, petržlenovou vňaťou, ochutíme soľou a korením. Niekoľkokrát premiešame. Podľa potreby rozriedime mliekom. Nakoniec zahustíme múkou a necháme 20 minút odpočívať. Na zemiakový šalát umyjeme zemiaky a v šupke ich domäkka uvaríme v osolenej vode. Pažítku umyjeme, cibuľu očistíme a oboje nadrobno nakrájame. Mäsový vývar pripravíme podľa návodu, necháme zovrieť, vmiešame doň horčicu, zoberieme zo sporáka a podľa chuti pridáme ocot. Mäso vyberieme z panvice a zabalíme do alobalu. Necháme 10 minút odpočívať. Rozbalíme, šťavu vlejeme do pekáča a mäso na povrchu potrieme horčicou. Chlebovú plnku rozotrieme v centimetrovej vrstve na mäso a pevne pritlačíme. Kus fólie veľkosti mäsa potrieme maslom a vymastenou stranou pritlačíme na chlebovú plnku. Mäso opäť vložíme do pekáča a dopekáme pri teplote 180 oC 20 minút. Odstránime alobal a pečieme ešte desať minút pri zvýšenej teplote, až kým kôrka nezružovie. Zatiaľ olúpeme zemiaky a nakrájame ich na plátky. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a cukrom. Pridáme cibuľu, olej a octom okyslený mäsový vývar. Necháme pôsobiť. Mäso vyberieme z pekáča a odložíme na teplé miesto. Mäsový výpek prelejeme cez sito a rozriedime mäsovým vývarom. Zemiakový šalát posypeme pažítkou. Pečené mäso nakrájame na plátky a polejeme šťavou. Podávame so zemiakovým šalátom. K šťavnatému bravčovému mäsu sa najlepšie hodí pivo, prípadne víno - biele rovnako ako červené.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus