Pečené mäso s kapustou a zemiakovými knedľami

  autor   6981x

Suroviny:

1500 g bravčového karé s kožou (z mladého prasaťa)
soľ
olej. Marináda: 250 ml oleja
3 až 4 strúčiky cesnaku
1 kávová lyžička rasce
2 polievkové lyžice horčice
kečup
1 kávová lyžička štipľavej červenej papriky
mleté čierne korenie. Zemiakové knedle: 50 g slaniny
500 g zemiakov
maslo
150 g hladkej múky
3 polievkové lyžice detskej krupice
3 žĺtky
50 g masla
štipka strúhaného muškátového orieška
2 lyžice mäsového výpeku
soľ. Kapusta: 600 g bielej hlávkovej kapusty
1 cibuľa
50 g slaniny
2 lyžice mäsového výpeku
1 lyžica kryštálového cukru
3 lyžice octu
120 ml vody
mäsový vývar (instant)
1 strúčik cesnaku
rasca
mleté čierne korenie
soľ.

Postup:

Do veľkého pekáča nalejeme vodu do výšky 3 centimetrov a necháme zovrieť. Mäso vložíme do vody kožou nadol a pár minút povaríme. Prepláchneme studenou vodou a osušíme kuchynskou utierkou. Kožu narežme ostrým nožom do mriežky. Na marinádu očistíme a pretlačíme cesnak. Pridáme mletú rascu a ostatné prísady. Premiešame. Mäso potrieme marinádou, zabalíme do fólie a odložíme na noc do chladničky. V panvici zohrejeme olej. Mäso vyberieme z marinády, necháme odkvapkať a posolíme. Položíme narezanou kožou smerom nadol a dobre opečieme. Mäso vyberieme a pečieme v rúre pri teplote 200 oC 90 až 120 minút. Počas prvých 45 minút podlievame vlastnou šťavou, prípadne vodou. Zvyšok pečenia nedolievame, lebo by unikla horúca para a koža mäsa by neostala chrumkavá. Skúšku urobíme po 1 pol hodine pečenia. Veľkou vidličkou pichneme do mäsa a keď vytečie svetlá šťava, karé je upečené. Medzitým pripravíme knedle. Zemiaky umyjeme a v šupke uvaríme v osolenej vode domäkka. Slaninu nakrájame na menšie kocky. Zemiaky zlejeme, necháme v rúre odpariť. Olúpeme, pretlačíme, prípadne pomelieme. Do horúcej zemiakovej hmoty vmiešame maslo, múku, krupicu, žĺtky, soľ a štipku strúhaného muškátového orieška. Dobre premiešame a necháme pol hodiny odstáť. Slaninu nakrájame na veľmi malé kocky a odložíme. Pripravíme kapustu. Vonkajšie listy odstránime, hlavičku prerežme na štyri časti a vyrežme hlúbik. Listy narežme na 3 cm fliačky. Očistíme cesnak, cibuľu a nakrájame nadrobno. Slaninu nakrájame na malé kocky. Na panvici zohrejeme 2 lyžice mäsového vývaru, pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Pridáme slaninu, cibuľu premiešame a opražíme. Vložíme kapustu, ochutíme soľou, mletým čiernym korením, rascou a cesnakom. Premiešame a rozriedime octom, ktorý sme zmiešali s vodou. Prípadne prilejeme mäsový bujón. Prikrytú kapustu dusíme v rúre 20 minút, kým sa väčšina tekutiny neodparí. Kus alobalu veľkosti mäsa potrieme maslom. Mäso vyberieme z panvice a strany mäsa zabalíme do fólie, koža ostáva voľná. Ak sa vám zdá kôrka málo prepečená, ešte na chvíľu vložíme mäso do rúry a zapečieme pri vysokej teplote. Necháme chladnúť asi 10 minút. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu. Zo zemiakového cesta robíme menšie guľky, ktoré vkladáme do vriacej vody. Znížime teplotu a prikryjeme pokrievkou. Knedle vyvárame v pomaly sa variacej vode. Z pekáča zlejeme mäsový výpek, zriedime ho 120 ml vody, necháme krátko povariť a precedíme. Nadrobno nakrájanú slaninu opražíme. Knedle vyberieme, necháme odkvapkať a obalíme v slanine. Pečené mäso položíme na drevenú podložku kôrkou nadol a nakrájame. Podávame s kapustou a knedľami, podliate mäsovou šťavou.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus