Pečený moriak

  autor   5569x

Suroviny:

Moriak
maslo na pečenie
hovädzí vývar
soľ. Plnka: 150 g varenej šunky
100 g morčacej (alebo husacej) pečene
60 g nakrájanej slaniny
50 g mäkkého masla
2 vajcia
100 g nakrájaných a podusených šampiňónov
100 g nakrájaného zeleru
60 g strúhanky
nasekaná zelená petržlenová vňať
mleté biele korenie
soľ.

Postup:

Moriaka (asi 6000 g) vypitveme, hlavu odrežme, krk zvnútra hrvoľa tiež vyrežme, odstránime masť usadenú pod kožou a krk zastrčíme do krčnej dutiny, aby plnka pri pečení nevytiekla. Namiesto krkom môžme hrvoľ upchať aj rožkom. Vnútro hrvoľa vyčistíme, celého moriaka zvonka i zvnútra osolíme, hrvoľ naplníme plnkou a zašijeme pevnou bielou niťou. Krídla skrížime dozadu a stehná pripevníme k telu špagátom alebo ich prišijeme. Na pekáči roztopíme maslo, položíme naň moriaka prsiami nadol, trocha ho opečieme, obrátime a upečieme domäkka (najmenej 3 hodiny). Počas pečenia občas polievame vlastnou šťavou alebo hovädzím vývarom. Upečeného moriaka vyberieme z pekáča, šťavu vydusíme na tuk, pridáme do nej kúsok masla, prilejeme trocha vývaru a povaríme. Plnka: V mise vymiešame zmäknuté maslo, šunku nakrájanú nadrobno, nakrájanú pečeň, slaninu, zeler a šampiňóny, pridáme strúhanku, vajcia a nasekanú zelenú petržlenovú vňať. Podľa chuti osolíme, okoreníme a dobre premiešame.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus