Pikantná krémová zelerová polievka

  autor   4084x

Suroviny:

1 lyžica masla
6 lyžíc sladkej smotany
100 g zelerovej hľuzy
1000 ml mäsového (alebo zeleninového vývaru)
80 g stopkového zeleru
1 šalotka
1 lyžica hladkej múky
pol lyžice čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
štipka kajenského korenia
mleté čierne korenie
soľ.

Postup:

Zeler olúpeme, umyjeme a nakrájame na kúsky. Šalotku olúpeme a nasekáme. Veľkú opekaciu nádobu predhrievame 2 minúty pri výkone 600 W. Dáme do nej maslo a necháme ho roztopiť. Pridáme šalotku a zeler a poprášime múkou. Dusíme prikryté 3 minúty pri výkone 600 W. Zalejeme mäsovým alebo zeleninovým vývarom a varíme prikryté 6 minút pri výkone 500 W. Polievku rozmixujeme v mixéri a dáme späť do nádoby. Ochutíme soľou, čiernym korením a kajenským korením. Stopkový zeler očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Vložíme do polievky a varíme prikryté 5 minút pri výkone 500 W. Polievku zjemníme smotanou, opäť ochutíme a za 3 minúty dokončíme pri výkone 600 W. Posypeme petržlenovou vňaťou. Tip: Šalotku a zeler môžme udusiť na masle aj v obyčajnej nádobe. V opekacej nádobe však prísady získajú lepšiu farbu a intenzívnejšiu chuť.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus