Pita na prekomurský spôsob

  autor   1675x

Suroviny:

Krehké cesto: 150 g masla
1 žĺtok
2 lyžice kyslej smotany
300 g múky
100 g cukru
soľ. Lístkové cesto: 500 g múky
1 vajce
citrónová šťava
soľ. Poleva: 50 g masla
100 ml kyslej smotany. Plnka A: 150 g mletého maku
50 g cukru
100 ml mlieka
1 balíček vanilkového cukru. Plnka B: 400 g tvarohu
150 ml kyslej smotany
50 g hrozienok
50 g cukru
1 vajce. Plnka C: 250 g mletých orechov
50 g cukru
100 ml mlieka
1 balíček vanilkového cukru. Plnka D: 500 g jabĺk
50 g cukru
nastrúhaná kôra z citróna
škorica.

Postup:

Pripravíme krehké cesto a dáme ho do formy na pečenie vymastenej maslom. Potom vypracujeme lístkové cesto, rozvaľkáme ho natenko a rozdelíme na 5 dielov veľkých ako forma. Na krehké cesto položíme plát lístkového cesta a potrieme ho plnkou A. Túto vrstvu prikryjeme druhým plátom lístkového cesta, ktorý potrieme plnkou B. Ďalej ukladáme striedavo plát cesta a ďalšie plnky C a D. Navrch dáme piaty plát cesta, pokropíme ho roztopeným maslom, formu vložíme do rúry a pečieme 15 minút pri teplote 180 stupňov. Keď cesto získa zlatistú farbu, polejeme ho zmesou kyslej smotany a roztopeného masla a pečieme ešte 15 minút.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus