Platesa na spôsob gazdinky

  autor   2981x

Suroviny:

2 vypitvané a ošúpané platesy
250 g šampiňónov
15 g masla
2 šalotky
45 až 60 ml vody
mleté čierne korenie
soľ. Rybací vývar: 250 ml bieleho vína (alebo šťava z 1 citróna)
1 čajová lyžička zrniek čierneho korenia
1 cibuľa
3 až 5 stoniek petržlenovej vňate
500 ml studenej vody. Omáčka: 3 lyžice smotany
3 vaječné žĺtky
30 g masla
šťava z pol citróna
2 lyžice hladkej múky.

Postup:

Do panvice dáme hlavy a kosti z platesy. Varíme asi 20 minút. Vývar precedíme do ďalšej panvice. Na panvici roztopíme maslo, pridáme huby, soľ, korenie a vodu, podusíme asi 5 minút. Vymastíme pekáč a na spodok rozsypeme nakrájanú šalotku. Každý kúsok platesy prehneme napoly (dovnútra stranou od kož), dochutíme soľou a korením. Do pekáča dáme toľko vývaru, aby boli kúsky do polovice ponorené. Prikryjeme namasteným alobalom. Pečieme 15 až 20 minút. Platesy poprekladáme na misku, šťavu odložíme. Šťavu z varenia ryby spolu so šalotkami prilejeme k vývaru a varíme. Roztopíme maslo, primiešame múku a varíme až kým zápražka nezačne peniť. Silný vývar precedíme do zápražky. Povaríme 5 minút. Panvicu odstavíme a pridáme šampiňóny aj so šťavou z dusenia, vymiešame. V miske vymiešame šľahačku s vajcovými žĺtkami. Šľahačkovú zmes postupne prilievame do omáčky. Varíme 2 až 3 minúty, až kým omáčka nezhustne. Nakoniec ochutíme šťavou z citróna, soľou, korením. Na teplovzdornom tanieri ešte grilujeme 1 až 2 minúty postupne po 2 kúsky platesy poliate omáčkou. Platesu podávame ozdobenú vetvičkami čerstvých byliniek a s varenou ryžou, ktorá je vynikajúcou prílohou. Tip: Ryby si môžme rozporcovať a vývar pripraviť aj 4 hodiny vopred. Dobre prikryjeme a uložíme v chladničke. S koreninami narábame opatrne. Keď sa tekutina odparí, ich chuť bude výraznejšia.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus