Plnené jahňacie plece na orientálny spôsob

  autor   2484x

Suroviny:

2 ks jahňacieho mäsa z pleca po 1000 g aj s kosťou
200 g sušených marhúľ
100 g mladého zeleru
300 g zelenej papriky
300 g cibule
2 strúčiky cesnaku
300 g mrkvy
5 lyžíc oleja
1 citrón
1 lyžica čerstvých lístkov mäty piepornej (1 čajová lyžička sušenej)
4 bobkové listy
štvrť čajovej lyžičky mletej rasce
pol čajovej lyžičky chilli prášku
soľ
špáradlá
kuchynská niť.

Postup:

Deň vopred namočíme sušené marhule do studenej vody a necháme ich napučať. Na druhý deň polovicu z nich nahrubo nasekáme. Olúpeme dve cibule a cesnak, očistíme zeler. Všetko nakrájame nadrobno a na troch lyžiciach oleja za stáleho miešania udusíme. Pridáme nakrájanú zeleninovú vňať a mätu. Jahňacie plece vykostíme. Odstránime kožu a tuk. Mäso z vnútornej strany narežme. Odrezky z mäsa pomelieme na mäsovom mlynčeku a zmiešame s nasekanými marhuľami, nakrájanou opražnou zeleninou a bylinkami. Ochutíme soľou, rascou a chilli. Mäso z oboch strán posolíme, plnku vložíme na vnútornú stranu, zabalíme ju do mäsa, starostlivo previažme niťou a boky upevníme drevenými špáradlami, aby plnka nevytiekla. Odšťavíme citrón, zvyšnú cibuľu očistíme a nakrájame. Mäso položíme na pekáč, potrieme zvyšným olejom a citrónovou šťavou. Pridáme cibuľu, bobkový list a nasekané kosti. Polovicu marhuľovej vody rozriedime s 120 ml vody, premiešame a vylejeme do pekáča. Mäso pečieme v predhriatej rúre na druhej polohe mriežky odspodu pri teplote 200 oC 1 a pol hodiny. Medzitým očistíme mrkvu a nakrájame ju na hrubšie kolieska. Papriku kolmo prerežme na tri časti, žilky a jadierka vyberieme. Po hodine pridáme do pekáča nakrájanú mrkvu a prilejeme zvyšok marhuľovej vody. 10 minút pred koncom pečenia pridáme papriku a zvyšné marhule. Mäso necháme ešte 10 minút dopiecť vo vypnutej rúre. Vyberieme ho na drevenú dosku, 10 minút počkáme, odstránime špáradlá a kuchynskú niť. Mäso nakrájame na plátky. Podávame so zeleninou a výpekom. Vhodnou prílohou je ryža.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus