Plnené kačacie prsia

  autor   4486x

Suroviny:

2 kačacie prsia bez kostí
100 g mletých mandlí
2 lyžice kyslej smotany
trochu maizeny
50 ml červeného vína
120 g mrkvy
100 g cukiny
500 g malých cibuliek šalotiek
2 strúčiky cesnaku
4 lyžice oleja
750 ml slepačieho vývaru (môž byť aj instant)
1 byľ rozmarínu
mletý rozmarín
mleté čierne korenie
soľ.

Postup:

Kačacie prsia dobre umyjeme, osušíme a kožu na nich na niekoľkých miestach zľahka ponapichujeme špáradlom, aby počas pečenia ľahšie vytekal tuk. Okoreníme. Šalotky sparíme horúcou vodou, opláchneme chladnou vodou a olúpeme ich. Cesnak očistíme a nadrobno posekáme. Prsia položíme kožou na pracovnú dosku, roztiahneme ich a môžme aj jemne naklepať. Mrkvu umyjeme a nahrubo nastrúhame. Cukinu očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké rezance. Oboje nasypeme do misky, pridáme mandle, mletý rozmarín a soľ. Starostlivo premiešame a vzniknutú hmotu rovnomerne rozotrieme po pláte kačacieho mäsa. Mäso potom zrolujeme a previažme motúzom ako roládu. Na menší pekáč nalejeme 2 lyžice oleja, nasypeme naň šalotky, cesnak a pridáme červené víno. Potom oberieme z rozmarínovej byľky ihličky a posypeme nimi šalotky. Položíme roládu a dáme piecť na najspodnejšiu časť rúry. Kačaciu roládu najprv prudko opečieme na rozpálenom oleji, podlejeme vývarom a pečieme asi 50 až 60 minút. Počas pečenia podlievame vývarom. Keď je mäso mäkké, zvýšime teplotu asi na 190 oC a posledných 15 minút ho pečieme dochrumkava. Šťavu z výpeku zmiešame so zvyšným vývarom, pridáme kyslú smotanu, trochu maizeny, chvíľu povaríme a odstavíme. Z rolády potom odstránime motúz a nakrájame na hrubšie plátky a prelejeme šťavou. Podávame so zemiakovými knedľami alebo so zemiakovou kašou.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus