Plnené kurčiatka s hroznovými bobuľami

  autor   2125x

Suroviny:

4 kurčiatka
30 g masla
1 lyžica rastlinného oleja
mleté čierne korenie
soľ. Plnka: 165 ml predvareného kuskusu
30 g masla
60 g olúpaných mandlí
250 ml vody. Omáčka: 4 lyžice šľahačky
125 ml portského vína
250 g odzrnených bobúľ hrozna
250 ml kuracieho vývaru
2 lyžice vody
2 čajové lyžičky arrowrootu.

Postup:

Kurčiatka zvnútra i zvonku vysušíme a každé naplníme plnkou a otvor previažme niťou. Na miernom ohni roztopíme v panvici maslo s olejom a vložíme do nej postupne kurčiatka, ktoré 5 až 10 minút zo všetkých strán opekáme dozlata. Potom ich vyberieme, osolíme, okoreníme. Pečieme ich ešte vo vyhriatej rúre 50 až 60 minút domäkka. Plnka je prepečená vtedy, keď je ihla po vytiahnutí horúca. Kurčiatka potom preložíme z panvice na tanier, prikryjeme alobalom a necháme v teple. Plnka: Mandle rozložíme na pekáč a pražíme ich 10 až 12 minút. Na kúsok nalejeme vodu a necháme ju asi 2 minúty vpíjať. Maslo roztlačíme vidličkou a vmiešame ho s opražnými mandľami do horúceho kuskusu. Všetko dobre premiešame a okoreníme. Omáčka: V panvici necháme zovrieť polovicu portského vína. Pridáme hroznové bobule a minútu dusíme. Potom ich vyberieme lyžicou a dáme nabok. Z panvice, v ktorej sa piekli kurčiatka zlejeme tuk, pridáme vývar a na prudkom ohni necháme zovrieť. Šťavu prelejeme cez sito do panvice s portským vínom a tiež za stáleho miešania necháme zovrieť. Rozmiešame arrowroot s vodou na kašu, ktorú pridáme do zmesi s portským vínom. Zmes okamžite zhustne. Do omáčky primiešame smotanu, pridáme hroznové bobule a necháme takmer zovrieť. Z kurčiatok odstránime na tanieroch nite a prelejeme časťou omáčky s hroznovými bobuľami. Zvyšnú podávame zvlášť. Kuskusovú plnku naukladáme ku kurčiatkam. Chutnou prílohou sú fazuľové struky alebo brokolica.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus