Ríbezľový koláč s vanilkovou omáčkou

  autor   4775x

Suroviny:

Cesto: 1 vajce
120 g masla
200 g hladkej múky
50 g práškového cukru
na hrot noža soli. Plnka: 1 žĺtok na potretie
50 g masla
500 g čerstvých ríbezlí
100 g pomletých orieškov
150 g práškového cukru
margarín na vymastenie formy
Vanilková omáčka: 4 žĺtky
500 ml sladkého mlieka (alebo smotany)
1 lyžica škrobovej múčky
vanilka
100 g kryštálového cukru.

Postup:

Preosiatu múku vysypeme na dosku, v strede urobíme jamku, vlejeme do nej vajce a pridáme soľ. Okolo okraja múky si pripravíme maslo nakrájané na rezance. Všetko posypeme cukrom a rýchlo spracujeme rukami na hladké cesto, ktoré necháme odpočívať v chladničke asi 30 minút. Formu na tortu alebo ohňovzdornú misu vymastíme a vyložíme troma štvrtinami odpočinutého cesta, na ktoré rozložíme plnku. Zo zvyšku cesta urobíme na plnke mriežky, na bokoch pásiky cesta pritlačíme palcom, potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 minút. Plnka: Ríbezle opláchneme studenou vodou a necháme na site odkvapkať. Potom plody pomocou vidličky oddelíme od stopiek, dáme do misy, posypeme polovicou pripraveného cukru, prikryjeme obrúskom a odložíme. Na panvici rozpálime maslo, pridáme druhú polovicu cukru, nastrúhané oriešky a pražíme za stáleho miešania asi 5 minút. Vychladnutú orieškovú zmes opatrne zamiešame dvoma vidličkami do ríbezlí. Omáčka: Do hrnčeka dáme žĺtky, vanilku, cukor, škrobovú múčku a postupne za stáleho miešania prilejeme horúce mlieko alebo smotanu. Potom hrnček postavíme na sporák a pomaly, za stáleho miešania varíme. Keď omáčka zhustne, precedíme ju. Koláč môžme podávať teplý alebo vychladnutý spolu s vanilkovou omáčkou.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus