Rizoto s bielym vínom

  autor   3562x

Suroviny:

1 lyžica masla (alebo olivového oleja)
100 ml bieleho vína
120 g dlhozrnnej ryž
600 ml zeleninového (alebo mäsového) vývaru
1 cibuľa
1 lyžica čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
mleté čierne korenie
soľ.

Postup:

Ryžu opláchneme studenou vodou. Cibuľu olúpeme a nasekáme. Do nádoby dáme olivový olej, odkvapkanú ryžu, zeleninový (alebo mäsový) vývar a biele víno. Varíme prikryté 7 minút pri výkone 600 W. Ryžu dobre premiešame a varíme prikrytú ďalších 11 minút pri výkone 360 W. Raz alebo dvakrát pomiešame. Primiešame kúsky masla a petržlenovú vňať a rizoto ochutíme soľou a čiernym korením. Tip: Príprava ryž v mikrovlnej rúre je o čosi kratšia ako na sporáku. Ďalšou výhodou je, ž rizoto môžme pripravovať v tej istej nádobe, v ktorej ho budeme podávať. Ryžu natural musíme cez noc namočiť, lebo pri varení napučí trocha menej ako lúpaná ryža. Aj porcie musia byť preto trocha väčšie. Ak ryžu natural pripravujeme ako prílohu na osobu rátame 40 až 50 g, na hlavné jedlo spotrebujeme na osobu 70 až 80 g. Ryža natural sa varí 20 minút pri výkone 490 W.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus